Loop je al een tijdje rond met een goed onderwerp voor een cursus? Dan is het misschien een idee om een cursus online te maken. Bijna iedereen heeft tegenwoordig al wat ervaring met het online werken of videobellen. Dit maakt het toegankelijker voor mensen, omdat zij een cursus ook vanuit huis kunnen volgen. Heb je geen idee hoe je kan beginnen met een online cursus? Lees dan gerust verder voor een aantal tips die jou hiermee kunnen helpen. 

Eigen domein 

De eerste stap om je online cursus goed te laten werken, is door ervoor te zorgen dat je in het bezit bent van een eigen domein op het internet. Het is belangrijk dat je vervolgens een subdomein hebt waarop je de online cursus kan aanbieden. Dit is dus de website waar de deelnemers moeten zijn om de cursus te kunnen volgen. Een online cursus moet goed kunnen werken en draaien. Wanneer je alles op één website doet, heb je de kans dat het niet optimaal werkt. Dat zou natuurlijk jammer zijn. Via jouw eigen domein kan je een online academie bouwen. Twee domeinen zijn bovendien overzichtelijker. 

Unieke inhoud

Een online cursus maken is niet niks. Er zit namelijk veel werk in en je wil jezelf kunnen onderscheiden van de andere concurrenten. De afgelopen jaren zijn er steeds meer online cursussen bij gekomen. Zorg er daarom voor dat je een unieke inhoud hebt voor je online cursus. Probeer een duidelijk begin, middenstuk en slot te creëren. Dit zorgt ervoor dat deelnemers het verhaal goed kunnen volgen. Zorg ervoor dat je de deelnemers ook betrekt bij de cursus door bijvoorbeeld opdrachten te laten uitvoeren. Over het algemeen vinden deelnemers alleen maar luisteren niet zo leuk. Het is leuk als iedereen een actieve houding kan aannemen voor de online cursus. Vergeet vooral niet om af en toe ook een grapje te maken. 

Goed promoten

Het is belangrijk dat mogelijke deelnemers weten waarom zij jouw online cursus zouden moeten volgen. Het moet voor mogelijke deelnemers duidelijk zijn wat zij aan jouw online cursus kunnen hebben. Goede promotie en reclame is daarom echt cruciaal. Als niemand weet dat jouw online cursus bestaat, zullen zich ook niet veel mensen inschrijven. Je kan reclame maken via social media of andere websites. Heb je de online academie laten bouwen voor je bedrijf waar je werkzaam bent? Laat jouw bedrijf het dan ook vooral promoten. 

Vergeet de feedback niet

Zit de online cursus er uiteindelijk op? Dan is het belangrijk dat je niet aan de deelnemers vergeet te vragen of zij feedback hebben over de online cursus. De online cursus kan in jouw ogen wel perfect zijn, maar misschien zien de deelnemers dat anders. Dat zou natuurlijk vervelend zijn, maar je kan er wel veel van leren. Vraag aan de deelnemers of zij feedback zouden kunnen geven op de online cursus. Aan de hand van die feedback kan je vervolgens dingen aanpassen zodat toekomstige deelnemers alleen nog maar positiever zijn. Het is altijd belangrijk om jezelf te blijven ontwikkelen en verbeteren.