Je hebt er vast wel eens van de ‘Bitcoin‘ gehoord. Deze cryptovaluta munt is zeer populair, wat mede te danken is aan Elon Musk (de baas van Tesla). Elon Musk heeft miljoenen euro’s geïnvesteerd in de munt, waardoor de munt laatst een waarde heeft bereikt van 50.000 euro! Toch heeft Bitcoin ook een keerzijde. Het blijft namelijk een risico om Bitcoin te kopen, de koers en timing moeten gunstig zijn wil je er winst uit maken. Lees in deze blog over het vraagstuk hoe lang Bitcoin zijn geweldige koersen kan vasthouden.
Wat is een bubbel?
Denk je aan een bubbel? Dan denk je waarschijnlijk aan de geklapte huizenmarkt van 2008. Dit komt doordat het fenomeen bubbel wordt gebruikt wanneer men denkt dat iets financiële gevolgen met zich meebrengt. Toch is er geen precieze definitie van een bubbel te vinden. Economen omschrijven een bubbel als een gebeurtenis dat ontstaat als de nominale waarde van een goed zijn intrinsieke waarde overstijgt. Dit klinkt heel ingewikkeld. Wat economen hiermee eigenlijk bedoelen is dat een bubbel ontstaat zodra consumenten meer geld aan een product gaan uitgeven dan dat het waard is. Momenteel zien wij dit fenomeen bijvoorbeeld gebeuren op de huizenmarkt. Er zijn te weinigen huizen in Nederland, waardoor kopers meer betalen voor een huis dan dat het waard is. Een bubbel is dus niets anders dan een economisch begrip.
Is de Bitcoin een bubbel?
Vrijwel elke bubbel die we kennen heeft dezelfde fases doorlopen. Het begint met exponentiële groei, vervolgens wordt een hele grote hoeveelheid weer verkocht en tot slot nooit consolidatie kunnen vinden op de all time high. Dit proces heeft vrijwel altijd financiële ellende tot gevolg. Het is echter niet zo dat goederen die aan dit lijstje voldoen zich automatisch in een bubbel bevinden.
Bitcoin zelf voldoet overigens niet aan alle bovenstaande eisen. De Bitcoin koers doorstaat regelmatig exponentiële stijgingen om vervolgens hard te zakken. Van de dertien keer dat bitcoin’s waarde met meer dan 30% daalde, wist de koers tien keer ook gewoon terug te krabbelen.
We spreken van consolidatie als de koers doorgroeit na het bereiken van de oude top. Zakt de koers weer langdurig terug? Dan heeft er geen consolidation plaatsgevonden. De eerste keer dat dit bij bitcoin niet lukte was in 2013 na een periode van aanhoudende DDOS-aanvallen op MtGox. Dit platform was destijds de grootste Bitcoinexchange ter wereld. Toen MtGox later dat jaar failliet ging zakte de koers na een korte stijging weer flink terug. In december 2017 bereikte Bitcoin een nieuwe all time high ter hoogte van 20.000 dollar. De koers is toen flink teruggezakt. De koers is tot op heden rond de 45.000 dollar waard. Zolang Elon Musk blijft Twitteren en Bitcoin onder de spotlights legt zal de koers niet inklappen.
Recent Comments