Op zoek naar een carrière in de wereld van informatietechnologie? Dan is het uiteraard belangrijk om goed te beraadslagen over wat je nodig hebt om te slagen in deze zeer concurrerende en snel veranderende sector. Lees snel verder om kennis te maken met de tips die je kansen op een succesvolle carrière in de IT vergroten. 

1. Kies het gebied van expertise 

Succes hangt af van hetgeen je precies probeert te bereiken. Wil je een goede programmeur worden of de focus leggen op het functioneren als een projectmanager? Of wil je toch bedrijfsanalyse gaan studeren? Het is allemaal mogelijk zolang jij je concentreert op de gebieden die relevant zijn voor jouw interesses en vaardigheden. Om jouw vaardigheden aan te scherpen, begin bijvoorbeeld met een online cursus zodat jij je beter kunt verdiepen in een bepaalde discipline. Daarnaast is het mogelijk om op zoek te gaan naar een traineeship, een vorm van beroepsopleiding waar je onder leiding van een supervisor een loon verdient en meer te weten kan komen over de bedrijfstak en de baan waarin je werkt! Wanneer je aan de slag gaat met een traineeship wordt je dus volledig voorbereid om uiteindelijk zelfstandig aan het werk te gaan. 

Als je op zoek bent naar interessante ICT-vacatures, kijk dan eens op de website van Qquest, een jonge ICT-organisatie en detacheringsbureau die ICT-enthousiastelingen aan het werk helpt en persoonlijke groeimogelijkheden biedt. Werken bij Qquest kent diverse mogelijkheden om binnen de randstad te werken en te beginnen in een detavast-constructie, om vervolgens in vaste loondienst bij een opdrachtgever aan de slag te gaan! 

2. Ontwikkel je onderzoeksvaardigheden 

Als je weet hoe je goed onderzoek doet, beschik je over een van de belangrijkste vaardigheden om in een ICT-omgeving te werken. In welke niche je jezelf dan ook specialiseert, je kunt er vrijwel zeker van zijn dat gedegen onderzoeksvaardigheden essentieel zullen zijn in deze uitdagende omgeving. In de ICT is het belangrijk dat je op de hoogte bent van nieuwe trends in de sector, technologische veranderingen, software- en hardwareproblemen en natuurlijk de relevante oplossingen daarvoor. Op die manier loop je altijd voorop in de ontwikkelingen en zul je sneller innovatieve manieren vinden om in de IT-industrie te werken.

3. Verbeter je communicatievaardigheden 

Als IT-professional is het belangrijk dat je weet hoe je goed met anderen op de werkplek kunt communiceren. Sociale vaardigheden zullen je helpen doeltreffender met anderen samen te werken, problemen te diagnosticeren en effectief op te treden om tot adequate oplossingen te komen. Naast communicatievaardigheden is het even belangrijk het vermogen te ontwikkelen om goed te luisteren, je woorden te kiezen en je in te leven in anderen. Probeer jezelf ook sociale strategieën aan te leren die jouw probleemoplossende vermogen bij conflicten naar een hoger niveau tillen en je helpen om meer geduld en tolerantie te kweken.